main image
 630    1401/02/24

افزایش قیمت محصولات غذایی در کشورهای دنیا

آمار جهانی از افزایش قیمت ها

به گزارش ماهستیم؛ اجرای طرح و برنامه هایی که ارتباط مستقیم با زندگی و معاش مردم دارد، نیازمند تحقیق، مطالعه، مشاوره و کار کارشناسی است، حتی در صورتی که طرح مورد تایید قرار گرفت بایستی پیش از اجرا نسبت به توجیه افکار عمومی اقدام شود.

افزایش ناگهانی قیمت بنزین در سال 1397 نشان داد که تا چه اندازه توجیه افکار عمومی می تواند اهمیت داشته باشد؛ در اجرای مرحله دوم از طرح هدفمندی یارانه ها اطلاع رسانی بسیار خوبی صورت گرفته است، اغلب هموطنان از مراحل و چگونگی انجام کار اطلاع کافی دارند و خوشبختانه واکنش ها در برابر آن مثبت بوده است.

مرحله دوم طرح هدفمندی یارانه ها با حذف ارز ترجیحی [ با هدف مقابله با رانت، فساد و تبعیض] و اختصاص آن به مصرف کننده واقعی از چند روز پیش آغاز شده است.

یکی از دغدغه های مهم هموطنان در ارتباط با طرح هدفمندی یارانه ها موضوع ثبات قیمت و کنترل تورم است. نگرانی عمده از این است که مبلغ یارانه ثابت بماند و در عین حال قیمت محصولات و کالاها دوباره افزایش پیدا کند.

رئیس جمهور با این وعده که هیچ گونه کمبودی در زمینه تامین محصولات غذایی و کالا وجود ندارد، خاطرنشان کردند: « ... قرار نیست بازار رها شود و هر کسی در هر جایی هر کالایی را بتواند با هر قیمتی بفروشد. به هیچ عنوان این اجازه داده نخواهد شد. موفقیت‌های دولت در عرصه‌هایی نظیر واکسیناسیون عمومی، بازگشایی مراکز آموزشی و توفیقات دیگر همه در پرتو مشارکت و همراهی مردم بوده است، یقین دارم که در این قضیه هم اگر مشارکت همه مردم را به همراه داشته باشیم، حتماً دولت موفق خواهد شد».

رسانه های معاند فارسی زبان نیز با تکیه بر کلید واژه کمبود و گرانی مشغول سیاه نمایی و القای ناامیدی در جامعه هستند. اغلب این رسانه ها با مقایسه وضعیت زندگی و معیشت ایرانی ها با سایر کشورها، فضایی را برای مخاطب فارسی زبان ترسیم می کنند که گویی وضعیت ایران مشابه یا حتی بدتر از کشورهای فقیر افریقایی است! این در حالی است که بنابر آمار سازمان های بین اللملی تمام کشورهای دنیا درگیر بحران افزایش قیمت محصولات غذایی هستند.

بنابر گزارش مجمع جهانی اقتصاد، قیمت محصولات غذایی در سال 2022 به بالاترین میزان رسیده و نسبت به سال قبل حدود یک سوم افزایش پیدا کرده است.

index price food

بحران همه گیری کرونا و آغاز جنگ نظامی روسیه علیه اوکراین به افزایش قیمت محصولات و کالاها  دامن زده است؛ بنابر گزارش FAO، فدراسیون روسیه و اوکراین 30 درصد صادرات گندم و حدود یک پنجم صادرات ذرت را تامین می کنند. از آنجایی که اوکراین بزرگترین صادرکننده تخمه آفتابگردان در جهان است، کمبود عرضه آن به افزایش 23 درصدی شاخص روغن نباتی منجر شده است، افزایش هزینه های مربوط به روغن خام و کاهش صادرات روغن نباتی از آمریکای جنوبی، باعث افزایش قیمت در دیگر روغن ها اعم از پالم، سویا و کلزا شده است. گفتنی است کمبود این محصولات زنجیره جهانی تامین کالا را دچار اختلال کرده است.

کشورهای اروپایی نیز درگیر بحران افزایش قیمت محصولات غذایی و کالا هستند. بنابر گزارش DW قیمت محصولات غذایی، الکل و تنباکو در ماه فوریه پس از 3.5 درصد افزایش نسبت به ژانویه به عدد 4.1 درصد رسیده است.Ariel Brunner و Sommer Ackerman، کارشناس امور کشاورزی در مصاحبه با رسانه دولتی آلمان ضمن اشاره به تورم قیمت محصولات غذایی تاکید کردند که جنگ روسیه و اوکراین به افزایش هزینه های مورد نیاز برای تولید مواد غذایی و محصولات کشاورزی منجر شده است. [اشاره به افزایش قیمت انرژی]

دویچه ولهدر حالی که رسانه های معاند فارسی زبان برای راهپیمایی و اغتشاش در ایران لحظه شماری می کنند اما جالب است بدانید که در حال حاضر در برخی کشورهای اروپایی شاهد تظاهرات خیابانی نسبت به افزایش قیمت محصولات غذایی و کالاهای مرتبط با آن هستیم. بنابر گزارش تلویزیون ZDF آلمان گروهی از کشاورزان در یونان و فرانسه در اعتراض به افزایش قیمت بالا کود کشاورزی دست به اعتراض زده اند، در واکنش به این اعتراض ها کمیسیون اتحادیه اروپا قول داده است که یارانه بیشتری برای رسیدگی به هزینه های فزاینده سوخت و کود پرداخت کند.

در ایالات متحده امریکا نیز وضعیت مشابه سایر کشورها دنیا است، قیمت محصولات غذایی رو به افزایش است. بنابر گزارش USNEWS قیمت محصولات غذایی در ماه آپریل 11 درصد و قیمت حمل و نقل و انبارداری به 3.6 درصد افزایش یافته است.

usnews

جروم پاول، رئیس فدرال رزرو هشدار داده که احتمالا در ماه ژوئن و جولای نرخ بهره 0.5 افزایش خواهد داشت. گمانه زنی ها حاکی از آن است که فدرال رزرو  برای کنترل شرایط و جلوگیری از رکود، نرخ بهره در سال جاری را به حدود 2.5 درصد برساند که سریع ترین نرخ افزایش در 33 سال گذشته است. بنابر گزارش USNEWS نه تنها محصولات غذایی و کالا بلکه نرخ اجاره بها نیز در سال آتی افزایش خواهد داشت زیرا بسیاری از ساختمان های آپارتمانی پرداخت های ماهانه برای مستاجران جدید را لغو کرده اند!/تمام

مطالب مرتبط