main image
 124    1403/12/14

اهانت به مقدسات؛ آزادی یا جرم

در برنامه تابو از تلویزیون فارسی صدای آمریکا مطرح شد

به گزارش ماهستیم؛ دو گانه ی اهانت به مقدسات دینی و آزادی بیان از مسائلِ جنجال برانگیز سال های اخیر جوامع بشری است؛ ماده 20 میثاق بین المللی حقوق مدتی و سیاسی، کشورها را موظف می کند تا اقدامات قانونی علیه هر گونه حمایت از نفرت نژادی یا مذهبی و ملی که به معنای تحریک به تبعیض، خصومت یا خشونت باشد را اتخاذ کنند.

از آنجا که اهانت به مقدسات دینی موجب عکس العمل متقابل گردیده و هرج و مرج را به دنبال خواهد داشت لذا در برخی از کشورهای دنیا از جمله ایران، قانون اساسی درباره اهانت به مقدسات جرم انگاری کرده است.

برنامه تابو با اجرای فهیمه حیدری

تلویزیون فارسی صدای آمریکا اما از جهت دیگر به این موضوع پرداخته است؛ این به اصطلاح رسانه خبری با دعوت از فرج سرکوهی [روزنامه نگار و منتقد]، محمدرضا دیباجی [معلم و مدرس]، نیک آهنگ کوثر [ کارتونیست و طنزپرداز] و محمدجواد اکبرین به بررسی این موضوع پرداخته است.

عیلرغم اشاره محمدرضا دیباجی به لزوم احترام به مقدسات دینی برای جلوگیری از بروز تنش اجتماعی اما دیگر کارشناسان تلویزیون فارسی صدای آمریکا خاطرنشان کردند که آزادی بیان بالاتر از هر چیزی دیگری است و نمی تواند به بهانه اهانت به مقدسات، آن را سرکوب کرد!

محمدجواد اکبرین و فرج سرکوهی با اشاره به اینکه توسل به خشونت برای سرکوب آزادی بیان و عقیده غیرقانونی و غیراخلاقی است خاطرنشان کردند که دامنه مقدسات در عمل گسترده و مبهم است و این موضوع، ابهام و محدودیت های زیادی ایجاد می کند. رنجش ناشی از توهین قابل‌قبول است اما توسل به خشونت برای سرکوب آن غیرقانونی و غیراخلاقی است!

همچنان که انتظار می رفت نیک آهنگ کوثر، مدیر سایت خودنویس نیز با تایید اینکه آزادی بیان و عقیده بالاتر از همه چیز است در ادامه اظهارات محمدجواد اکبرین و فرج سرکوهی افزود: « مقدس‌سازی ابزاری برای سرکوب است. کارتونیست‌ها با نقد و طنز، مرجعیت‌ها را به چالش می‌کشند و این حق باید به رسمیت شناخته شود، حتی اگر تنش ایجاد کند!».

علیرغم تاکید رسانه های معاند فارسی زبان به اهمیت و اولویت آزادی بیان، باید توجه داشت که اهانت به مقدسات دینی موجب نفرت انگیزی و خشونت در جامعه شود! لذا اجازه برای اهانت به مقدسات دینی غیر منطقی است و به جهت پیشگیری از بروز هرج و مرج در جامعه بایستی برای آن محدویت در نظر گرفته شود.

چند سال پیش شبکه عبری 24 INEWS گزارش داد که فردی در سوئد خواهان آتش زدن کتاب تورات است، در گزارش به این موضوع اشاره شد که به نظر می رسد این شخص می خواهد با انجام این کار، پایبندی سوئد به اصل آزادی بیان را چالش بکشد! این گزارش سبب شد تا رهبران دینی اعم از مسلمان و یهودی دست به کار شوند تا مانع از انجام این کار شوند.

در پایان بایستی خاطرنشان کرد که با وجود شبکه های اجتماعی و گستردگی ارتباط ها، نمی‌ توان مردم را در یک محیط بسته نگاه داشت. به طور قطع اهانت به مقدسات دینی، عکس‌العمل‌های متقابلی به وجود خواهد آورد که منجر به هرج و مرج خواهد شد؛ بنابراین عقل سلیم حکم می کند که برای احترام به باور و اعتقاد شهروندان و جلوگیری از هرج و مرج در این باره جرم انگاری شود./تمام


پی نوشت: در ماده 513 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی آمده است که هر فردی به افراد زیر توهین کند در صورتی که مشمول جرم ساب النبی نشود، مرتکب جرم اهانت به مقدسات شده است. این مقدسات عبارتند از: مقدسات اسلام، هر یک از انبیا الهی، هر یک از ائمه اطهار، حضرت صدیقه طاهره 

مطالب مرتبط