به گزارش ماهستیم؛ قواعد بازی در قرن بیست و یک با گذشته متفاوت است: هم به دلیل تعدد بازیگران و هم به دلیل پیشرفت های بشری. ازاین رو، فضای ژئوپلیتیکی قرن بیست و یکم بر شبکه ای از پل ها و کریدورهای ارتباطی بین کشورها استوار است که می توان گفت بازی بزرگ قرن21 در یک مفهوم خالصه می شود و آن کریدور است.
هر کشوری برای خود گنجینه ای دارد و گنجینە ایران نیز موقعیت ویژە جغرافیایی آن است. موقعیت ترانزیتی ایران در طول تاریخ برای اتصال شرق به غرب دنیا بر کسی پوشیده نیست، کشوری با موقعیت ویژه ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی که همواره مورد توجه قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای قرار گرفته است. ایران علاوه بر تبادل تجاری با سایر کشورها، می تواند بازدارندگی را هم افزایش دهد! یکی از کریدورهای مهم تاریخی و موجود در کنار کریدورهای نوظهور، کریدور ترانزیت شمال-جنوب است که کشور هند را از طریق ایران به روسیه و سپس شمال اروپا متصل می کند. این کریدور، علاوه بر منافع بالقوە بسیاری که برای روسیه و هند دارد، برای ایران نیز حائز اهمیت است.
شهریور ماه سال جاری رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در اجلاس G۲۰ که در دهلینو برگزار شد؛ از پروژه زیرساختی بینالمللی بزرگ برای اتصال هند، خاورمیانه و اروپا از طریق راهآهن، خطوط کشتیرانی، کابلهای داده پرسرعت و خطوط لوله انرژی سخن گفت، او اعلام کرد که علاوه بر این کشورها اردن و اسرائیل نیز در این پروژه بزرگ حضور خواهند داشت!
ایالات متحده آمریکا در سیاستگذاری امنیت ملی، چین را در جایگاه دشمن فرض میکند. در طرح یاد شده عملا روسیه، ایران و حتی ترکیه نیز از مسیر تجاری شرق به غرب حذف خواهند شد. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در این باره گفته است: « این یک طرح بزرگ است. این یک معامله واقعا بزرگ است. این پروژه به تبدیل خاورمیانه به منطقهای مرفهتر، باثباتتر و یکپارچهتر کمک میکند. این پروژه یک کریدور اقتصادی بین هند، خاورمیانه و اتحادیه اروپا ایجاد خواهد کرد».
با آغاز عملیات طوفان الاقصی و حمله نظامی گسترده ارتش رژیم صهیونیستی به باریکه غزه، انصارالله یمن اعلام کرد که در حمایت از مردم فلسطین با انتشار بیانیه ای اعلام کرد، هر کشتی که عازم رژیم صهیونیستی شود هدفی مشروع خواهد بود.
یحیی سریع، سخنگوی ارتش و نیروهای مردمی یمن روز شنبه 18 آذرماه گفت: « با هشدار به تمام کشتی ها و شرکت ها نسبت به تعامل با بنادر اسرائیلی، مصوبه ممنوعیت عبور کشتی های اعزامی به رژیم صهیونیستی را از زمان اعلام این بیانیه اجرا می کنیم.
از آن زمان تاکنون ارتش یمن علیرغم تهدید ایالات متحده آمریکا به حمله علیه اهداف مشروع خود ادامه داده است. یگان های موشکی و پهپادی با قدرت بیشتری نسبت به گذشته علیه کشتی هایی که عازم سرزمین اشغالی هستند، عملیات می کنند. روند تحولات میدانی نشان می دهد عملیات های مستمر ارتش یمن علیه منافع آمریکایی ها و صهیونیست ها در دریا تا لحظه ای که جنگ در غزه ادامه دارد متوقف نخواهد شد و با وجود تهدیدها، متناسب با شرایط افزایش می یابد! نیروهای ارتش یمن نشان دادند که با ترس غریبه هستند.
یکی از دلایل اهمیت یمن برای جمهوری اسلامی ایران، ژئوپلیتیک یمن است؛ موقعیت انصارالله در یمن و تسلط آنها بر تنگه راهبردی بابالمندب، بهعنوان یکی از مهمترین مسیرهای انتقال انرژی در جهان و رگ حیاتی کشتیرانی در کانال سوئز، در کنار تسلط بر بندر الحدیده میتواند حاکمیت متحدان منطقهای ایران را تقویت کرده و تردد دریایی از کانال سوئز و خلیج فارس را به کنترل درآورد.
با توجه به آنچه گفته شد باید قدردان مجاهدت نیروهای مردمی انصارالله یمن بود که علاوه بر حمایت از مردم فلسطین به حفظ منافع جمهوری اسلامی ایران [از طریق ترانزیت کریدور شمال به جنوب] کمک می کنند؛ بدون شک استمرار مقاومت انصارالله یمن به شکست طرح ایالات متحده آمریکا [انزوای سیاسی و کاهش صادرات انرژی] منجر خواهد شد و از این حیث منافع ملی کشورمان حفظ خواهد شد./تمام
منابع:
کریدورها؛ نیروی بازدارنده _ موسسه آینده پژوهی جهان اسلام
سناریوی آمریکاییها برای فرار از شکست در دریای سرخ _مشرق نیوز
پروژه دور زدن ایران _فرارو
فصلنامه مطالعات روابط بین الملل شماره 33
مطالب مرتبط