main image
0   1401/02/01  

محسن سازگارا


به گزارش ماهستیم؛ محمد محسن سازگارا در سال۱۳۳۴ در خانوده‌ای مذهبی به دنیا آمد، او فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک ار دانشگاه آریامهر (شریف) است. سازگارا مدتی به عنوان مترجم حضرت امام در نوفل لوشاتو همراه با مبارزان انقلابی بود. 

پس از پیروزی انقلاب به جهت آشنایی قبلی با بهزاد نبوی، به سمت ریاست سازمان گسترش صنایع سنگین و معاونت در آن وزارتخانه منصوب شد. در فاصله همین سال ها بود که به جرم فساد مالی محاکمه و زندانی شد اما به سفارش برخی اعضاء سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی آزاد شد!

محسن سازگارا چندی بعد مدیر اجرایی و امور اقتصادی حلقه کیهان را برعهده گرفت؛ خیلی زود روزنامه های زنجیره ای یکی پس از دیگری با هدف جااندازی گفتمان اصلاحات در فضای جامعه و میان نخبگان سیاسی منتشر شد.  عبدالکریم سروش و سعید حجاریان از محسن سازگارا به عنوان یکی از تئوریسین های اصلی دوم خرداد یاد می کنند.

ابتدای دهه 80 پرونده علیه مسئولان و مدیران دولتی نزد محاکم قضائی مورد رسیدگی قرار گرفت، در جریان رسیدگی به این پرونده محسن سازگارا به اتهام اقدام علیه امنیت ملی مجرم شناخته شد اما متاسفانه پس از 3 ماه بازداشت با قید وثیقه آزاد شد.

عبدالکریم سروش در مقاله ی که در نشریه آزادگان به چاپ رسید در مورد محسن سازگارا نوشت: «... امثال آقای سازگارا از سرمایه ها و بانیان اصلاحات در ایران هستند». [1]

محسن سازگارا پس از آزادی به بهانه معالجه و درمان بیماری راهی ایالات متحده امریکا شد و فعالیت های سیاسی علیه ج.ا.ا را ادامه داد. زودتر از آنچه تصور می شد سر از تلویزیون فارسی صدای امریکا در آورد. او همچنین با برخی موسسات وابسته به کاخ سفید به همکاری پرداخت که در این رابطه می توان به موسسه American Enterprise Institute For Public Policy اشاره کرد.

 American EnterpriseInstitute for Public Policy از مشهورترین اتاق فکر وابسته به کاخ سفید است که با اعطای بورسیه به پناهندگان سیاسی از آنها برای طراحی و پیاده سازی نقشه های خود در کشورهای هدف بهره می برد. بنابر اظهارات Dick Cheney [معاون رئیس جمهور اسبق امریکا] مهمترین کشور هدف برای این موسسه ایران است.

محسن سازگارا تاکنون چند پروژه علیه ج.ا.ا را طراحی و پیاده سازی کرده است که از جمله می توان به پیکار برای حقوق خود، جنبش دانشجویی ایران و خاورمیانه جدید اشاره کرد.

محسن سازگارا علیرغم تحریم انتخابات، در انتخابات جنجال برانگیز 1388 با تئوری کودتای مخملیبه حمایت از کاندیدای جریان سبز پرداخت. حتی علیرضا نوری زاده در یک برنامه تلویزیونی در Voa در حمایت از میرحسین موسوی گفت: « ... سخت است که انتخاب کنم، اگر برنامه های او 100 درصد مطابق با برنامه های ما نیست اما حداقل انطباق را دارد».

محمدمحسن سازگارا در جریان حوادث پس از انتخابات با حمایت موسسه آمریکایی Foreign policy اتاق فکری را تشکیل داد که اغتشاش ها در ایران را برنامه ریزی و هماهنگ کند. او در منزل خود برنامه ای با شعار «اندکی صبر سحر نزدیک است»  تهیه و تولیدمی کرد.

سازگارا در یک برنامه تلویزیونی به تغییر اندیشه ها و باورهای خود اشاره کرد؛ او گفت: « ... درک من از دین تغییر کرده و به یک درک حداقلی از آن رسیده، در واقع به یک نوع سکولاریسم قائل هستم و انگیزه من از فعالیت سیاسی،  جایگزین کردن یک نظام سکولار و لائیک به جای نظام حاضر  است»./تمام


[1] اگر قدر سازگارها را که اصلاحات را در ایران کلید زدن ندانیم بهبن بست خواهیم رسید