main image
0   1400/11/07  

ریحانه طباطبایی

به گزارش ماهستیم؛ بین کسی که قلم را تنها برای نقد بر صفحه می فشارد و آنکه با غرایض سیاسی قلم فرسایی می کند تفاوت زیادی وجود دارد، این تصور در میان مخاطبان وجود دارد که بسیاری از روزنامه نگاران و نویسندگان بازداشت شده تنها به جرم نوشتن دستگیر شده اند اما مرور سوابق آنها نشان می دهد که این تصمیم درباره برخی از ایشان درست بوده است.

ریحانه طباطبایی تا قبل از سال 1384 در مجله های چلچراغ، ايران فردا،‌ شبكه خبري سينا و علاوه بر آن نشریه های فرهيختگان، كلمه سبز، بهار و شرق مشغول فعالیت بوده است.

ورود ریحانه طباطبایی به دنیای سیاست به سال 1384 بازمی گردد، هنگامی که او علیه کاندیداتوری مرحوم هاشمی رفسنجانی بیانیه امضا کرد، او با اشاره به خصومت قدیمی اصلاح طلبان با آیت الله هاشمی رفسنجانی و کارشکنی در انتخابات مجلس ششم علیه وی در صفحه فیس‌بوک خود نوشت: « «تمام اون شب توی فرودگاه علیه هاشمی شعار دادیم. مراسم‌های ۱۶ آذر هر سال علیه هاشمی شعار دادیم. هر جا جمع می‌شدیم علیه هاشمی شعار می‌دادیم. خلاصه خیلی خوش می‌گذشت اون روزها، خصوصاً مجلس ششم و آقا سی کردن هاش... انتخابات ۸۴ اوج آن بود. اصلاً کاری به کار بقیه نامزدها نداشتیم و تمام مدت داشتیم زیر آب هاشمی رو می‌زدیم. خطر هاشمی رو به مردم گوشزد می‌کردیم و توضیح می‌دادیم چرا هاشمی نباید رییس جمهور به شه.»

رنگ عوض کردن ناگهانی اصلاح طلبان در حمایت از رفسنجانی در جریان فتنه 88 قابل تامل بود! ریحانه طباطبایی در این باره نوشت: «سال  88 به بعد خصوصا با اون نامه به قول اصول گراها بدون سلام و وسلام خیلی بهم نزدیک تر شدیم و در نماز جمعه معروف حامی همدیگه شدیم و از اون زمان روزهای خوبی رو کنار هم شروع کردیم. دیدارهای متعدد هاشمی با خانواده زندانیان سیاسی، جوانان اصلاح طلب. بچه های حزبی، قشرهای مختلف مردم ما را بهم نزدیک تر کرد. حرف های متفاوتی زد. هاشمی تغییر کرده بود».

فعالیت ریحانه طباطبایی در حوزه زنان، آنطور که مخاطبان تصور می کنند نبوده و نیست! او به جای فعالیت های عام المنفعه به گروهی از زنان فمنیست با اهداف سیاسی مشخص پیوست، دامنه فعالیت های او برای جامعه زنان تنها به امضای بیانیه های سیاسی ختم می شد. در حقیقت گزارش رادیو و تلویزیون های بیگانه بود که نام ریحانه طباطبایی را بر سر زبان ها انداخت و تصویر مثبت و ضد مافیایی از او به مخاطبان ارائه گردید.

ریحانه طباطبایی در سال 1388 از کشور خارج شد و به محض آغاز اغتشاش های خیابانی و حضور فتنه گران به ایران بازگشت، در این هنگام ریحانه طباطبایی همسو با جریان ضدانقلاب شروع به صدور بیانیه کرد. در همین رابطه می توان به امضای وی در بیانیه ها اشاره کرد. [1]

فعالیت های ریحانه طباطبایی در فتنه 1388 منجر به دستگیری او در سال 1389 شد؛ او چند روز پس از دستگیری با قرار وثیقه 60 میلیون تومانی آزاد شد. حکم دادگاه تجدیدنظر درباره ریحانه طباطبایی 5 ماه حبس تعزیری بود که البته اجرا نگردید.

ریحانه طباطبایی در سال 1389 به گروه سیاسی روزنامه شرق پیوست، در بهمن ماه سال 1391 او و برخی از همکاران روزنامه شرق از جمله کیوان مهرگان و فرزانه روستایی و احمد غلامی به اتهام تلاش برای صدور بیانیه و اقدام علیه منافع ملی بازداشت شدند. صبح روز 31 خردادماه 1391 اتهام تبلیغ علیه نظام توسط بازپرس خورشیدی به او تفهیم شد.

حکم دادگاه برای ریحانه طباطبایی 2 سال اعلام شد.

در یکی از روزهای بهمن ماه 1391 وزارت اطلاعات در بیانیه ای خبر از کشف یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های رسانه‌ای متصل به اردوگاه رسانه‌ای استکبار داد. در متن این بیانیه آمده بود: « این شبکه که توسط سازمان عملیات روانی دولت انگلیس (موسوم به BBC) با بهره‌برداری از تجارب مقطع فتنه 88 احداث و با همکاری چند دولت غربی اداره می‌شد، بدلیل چند لایه بودن، گستردگی، بهره‌برداری از ابزار و روشهای خاص ارتباطی در ارسال اخبار و دریافت خطوط کاری از عوامل بیگانه، ماه‌ها تحت نظر و تعقیب سربازان گمنام امام زمان(عج) قرار داشت تا سرانجام با تکمیل چرخه شناسایی عوامل داخلی، عوامل مستقر در خارج از کشور، گردآوری اطلاعات و فراهم نمودن مستندات قضایی لازم، مورد اقدام قانونی قرار گرفت».

در لیست افراد بازداشت شده نام ریحانه طباطبایی نیز به چشم می خورد. جواد دلیری، نسرین تخیری، ساسان آقایی (از روزنامه اعتماد) میلاد فدایی اصل (دبیر سیاسی ایلنا)، سلیمان محمودی، پژمان موسوی، امیلی امرایی (از روزنامه بهار)، مطهره شفیعی و نرگس جودکی (از روزنامه آرمان)، پوریا عالمی و علی دهقان (از روزنامه شرق)، اکبر منتجبی (سردبیر هفته نامه آسمان)، حسین یاغچی (از مهرنامه) و صبا آذرپیک و كيوان مهرگان بازداشت شدگان را تشکیل می‌دهند.

ریحانه طباطبایی در خرداد ماه سال 1397 به حکم دادگاه انقلاب اسلامی تبرئه شد. او با اعلام این خبر نوشت: « خبر از دادگاهم با صلواتی داده بودم، این بازداشت متعلق به سال ۹۱ بود و من از ۹۱ تا ۹۴ دوباره از سپاه حکم گرفته بودم، مصادیق پرونده مشابه بود و گفتند باید بررسی شود. امروز زنگ زدن فوری بیا حکم صادر شد. حکم مختومه شدن پرونده بود و برای اولین بار از سال ۸۹ تا امروز نه حکم دارم نه پرونده باز».

 


[1] امضای نامه سرگشاده به دادستان تهران مبني بر رفع توقيف از روزنامه‌های ياس نو، صداي عدالت و اعتماد ملي، امضای بیانیه در حمايت از شهاب طباطبايي و رضا تاجيك از مجرمان فتنه